وجه تسمیه (نام شیروان)


1-نام شیروان منسوب به نقش شیری است که شکل وشمایل آن در دامنه شمالی کوه اغزقاپوقلی که در امتداد شرقی کوه قراول چنگه مشاهده می گردد. این دو کوه درنزدیکی وجنوب شهر شیروان واقع وکلا به شیر کوه نیز معروف است. سنگهای تشکیل دهنده شکل شیر با دیگر سنگهای کوه اغز قاپو قلی , ازنظر جنس ,نوع ورنگ متفاوت است وهر بیننده ای که این وجه تمایز(( شکل شیر)) را به وضوح مشاهده می کند.

2- نام شیروان منسوب به شیر بانانی بوده است که در قرون گذشته در جنگلهای منطقه شیروان به شکارو نگهداری شیر اشتغال داشته اند.البته وجود درختان ارسی( سرو کوهی) درحال حاضر به صورت تک درخت دردامنه های کوههای شیروان این موضوع را تایید می کند. چون شیروان از نظر معنا((مرکب از شیر+وان)) است که وان مساوی بان می باشد یعنی نگاهبان شیرها .


کوه اغزقاپوقلی وباغهای چلو که شکل وشمایل شیربه وضوح درآن مشاهده میگردد ووجه تسمیه (نام شیروان) منسوب به این کوه می باشد.


3_درمنطقه شیروان به علت وفور باغهای انگورو تهیه کشمش که یکی از محصولات عمده باغداران محسوب می شود درسابق ساختن شیره خوراکی از انگور در تمام باغها مرسوم بود برای این منظور احداث محل خاصی به نام شیره خانه لازم بود که این شیره خانه های انگوری قسمتی به نام چرخ داشت که در زیر آن ناودان قرار می گرفت. انگور داخل چرخ ریخته می شد و روی آن خاک مخصوص شیره انگور (شیره تور پاخ) می ریختند و با پا زدن کارگرها انگورها را له می کردند که آب انگور زلال شده را با حرارت دادن در ظروف چدنی در روی دشت و جوشاندن , آن به انواع شیره خوراکی تبدیل می کردند و چون سقف این شیره خانه ها ی انگوری در باغها از چوب و گل برای مقاومت بیشتر در برابر برف و باران به صورت شیروانی ساخته می شد. عده ای از معمرین این بناها شیروانی گونه را وجه تسمیه شیروان می دانند.


البته با توجه به متون و اسناد تاریخی و قبور زرتشتی و آثار قدیمی که در بخش جغرافیای تاریخی بطور مشروح به آن اشاره خواهد شد , شیروان یکی از آبادیهای قدیمی خراسان و وجه تسمیه آن همان نقش شیر سنگی در دامنه کوه اغزقاپوقلی شیروان است.


منبع : سایت شهرداری شیروان

کسانی که می خواهند عکسهای ماهواره ایی از شیرکوه شیروان را ببینند به آدرس زیر مراجعه کنند :


تصاویر و عکس های بسیار زیبا از شیرکوه شیروان
برای دیدن بزرگترین نقش شیر طبیعی جهان اینجا کلیک کنید